Suomen kieli on avain kulttuuriin

Aina ulkomailla asuneet Saida, Immi ja Seelis van der Auweraert puhuvat, lukevat ja kirjoittavat suomea sujuvasti.

Suomen kieli on avain kulttuuriin

Van der Auweraertin perheessä suomi on äidin ja lasten yhteinen kieli. Belgialaisen isän kanssa Saida, Seelis ja Immi puhuvat hollantia. Isän ja äidin yhteinen kieli on englanti. Koska lapset ovat käyneet suurimman osan kouluaan ranskaksi, he puhuvat keskenään ranskaa.

Suomen kieltä kaikki lapset ovat opiskelleet Kulkurissa koko peruskoulun oppimäärän verran paikallisen koulun ohessa. Perheen äiti Katja Vuori kertoo, miksi: “Kieli on tärkein ovi kulttuuriin. Halusin antaa lapsilleni vahvan suomen kielen taidon, jotta he voivat kommunikoida suomalaisten sukulaisten ja ystäviemme kanssa. Suomi on oma tunnekieleni ja halusin, että pystyn keskustelemaan lasten kanssa suomeksi. Lisäksi toivoin, että halutessaan lapseni voivat opiskella Suomessa tai hakeutua sinne töihin.”

Yhdessä ääneen lukeminen kehittää sanavarastoa ja kielitaitoa

Helppoa hyvän kielitaidon rakentaminen ja ylläpitäminen ei ole ollut. Perheen äidiltä se on vaatinut työtä ja vaivannäköä.

Aktiivinen lukeminen on ollut Katja Vuoren mielestä yksi tärkeimmistä tekijöistä kielitaidon kehittämisessä. Hän on etsinyt eri ikätasoille sopivaa luettavaa erilaisilta nettisivustoilta, vaihdellut kirjoja kavereiden kanssa ja raahannut matkalaukuittain lukemista Suomen reissuilta.

“Harrastin myös pitkään ääneen lukemista lapsille. Silloinkin, kun heillä jo oli kohtalainen mekaaninen lukutaito suomeksi. Huomasin, että luetun ymmärtämisen kehittymiselle ja sananvaraston karttumiselle yhdessä lukeminen oli välttämätöntä”, Katja Vuori kertoo ja jatkaa: “En kadu vaivannäköä – päinvastoin! Ja onneksi Suomessa on loistavia lasten- ja nuortenkirjailijoita, joiden teoksia luki itsekin mielellään.”

Kulkuri-koulua viikonloppuisin ja lomilla

Kulkurissa suomea opiskeltiin viikonloppuisin ja rästejä otettiin tarvittaessa kiinni lomaviikoillla. Kaiken kaikkiaan suomen kielen opiskeluun käytettiin nelisen tuntia viikossa: välillä urakoitiin pidempiä rupeamia yhtenä päivänä ja välillä tehtäviä tehtiin pikkupaloina muiden läksyjen ohessa.

Katja Vuori suosittelee Kulkurin suomen kielen ja kirjallisuuden kursseja lämpimästi, jos sekä lapsella että vanhemmalla on motivaatiota opiskeluun: “Kulkurin opettajat ovat mahtavia ja materiaalit hyviä, mutta vanhemmankin innostamista ja tukea oppimiseen tarvitaan.”

Lopussa kiitos seisoo

Jo peruskoulun päättäneet Saida, Seelis ja Immi puhuvat sujuvasti suomea, lukevat mielellään suomenkielistä kaunokirjallisuutta, seuraavat suomalaisia tubettajia, kirjoittelevat somessa suomea kavereiden kanssa ja lukevat Ylen ja Hesarin uutissivuja. Kaikki kolme osaavat tarvittaessa myös kirjoittaa virallisempiakin tekstejä suomeksi.

Kulkurin opettajat ovat mahtavia ja materiaalit hyviä, mutta vanhemmankin innostamista ja tukea oppimiseen tarvitaan.