Lähiohjaaja seuraa lapsen oppimista aitiopaikalta

Lähiohjaaja seuraa lapsen oppimista aitiopaikalta

Hanna toimii lähiohjaajana Kulkurissa 8. luokkaa opiskelevalle Kimi-pojalleen.

Hannan perhe ei ole perinteisin Kulkuri-perhe, sillä he asuvat virallisesti Suomessa. Koska Kimi ajaa tavoitteellisesti kansainvälisillä kilparadoilla, hän viettää lukuvuoden aikana enemmän aikaa ulkomailla kuin kotona.

Kimi ei käy muuta koulua, vaan opiskelee kaikkia 8. luokan aineita Kulkurissa. Nyt alkoi Kimin kolmas Kulkuri-lukuvuosi, joten Hannalla on jo runsaasti kokemusta lähiohjaajan tehtävästä.

Hanna kertoo, että jokainen vuosi on ollut erilainen. 6. luokan jälkeen tuli paljon uusia oppiaineita ja samalla lapsi on kasvanut ja oma kokemus karttunut. Hanna toteaa, että on itsekin oppinut jokaisesta kurssista ja kuukausimoduulista paljon uutta. Samalla on voinut kerrata omia koulutietoja.

Kun Kimi opiskelee, Hanna on läsnä joko saman pöydän ääressä tai etänä samalla ruudulla.  Näin heillä on aina mahdollisuus keskustella opiskeltavista aiheista.

Kulkuri-oppilaan lähiohjaajana Hanna on välillä joutunut haastamaan itseään, mutta saanut myös tutustua lapseensa oppijana, nähdä hänen haasteensa ja vahvuutensa. Hannan mielestä on ollut hienoa työskennellä erilaisessa verkkokoulumaailmassa, tutustua uusiin ihmisiin ja toimintatapoihin. “Lähiohjaajakokemus on antanut minulle uusia eväitä oppilaan kohtaamiseen myös varsinaisessa  ohjaustyössäni päiväkoulussa”, Hanna toteaa.

Haasteellisinta alkuun oli suunnitelmien luominen sellaisiksi, että ne on juuri oman oppijan aikatauluun sopivia. Kun Hanna ja Kimi aloittivat Kulkurissa, lähiohjaajan kurssia ei vielä ollut, joten verkkoympäristön käyttöä opeteltiin kantapäänkin kautta.

Antoisinta Hannan mielestä on ollut seurata lapsen oppimista ja uusien asioiden oivaltamista. On ollut myös hienoa tutustua uusiin ihmisiin ja päästä vaikuttamaan Kulkurin toimintaan vanhempana ja ohjaajana.

Hannan vinkit muille Kulkuri-oppilaiden lähiohjaajille:

“Avoimin mielin aina seuraavaan moduuliin, Läsnä, lähellä ja tukena on tärkeää oppijalle, mutta myös sinulle itsellesi. Verkostoidu, pyydä apua ja keskustele. Kulkuri on toisenlaista opiskelua ja vaatii erilaista vanhemmuutta kuin päiväkoulu. Muista levätä myös itse!”