Sarabella opiskelee urheilun ehdoilla

Sarabella naisten shakin EM-kisoissa.

Sarabella opiskelee urheilun ehdoilla

Viitisen vuotta Virossa asunut Sarabella Norlamo opiskelee Kulkurissa 8. luokkaa. Etäkoulu valittiin siksi, että Sarabella harrastaa sekä shakkia että taitoluistelua tavoitteellisesti. Kulkurissa oppilas voi suorittaa oppivelvollisuuden yksilöllisellä aikataululla.

Itsenäinen etäopiskelu vie aikaa, mutta opiskelun voi ajoittaa itselle sopivasti. Toisaalta aikaa myös säästyy. Koulussa päivät ovat pitkiä ja aikaa kuluu myös sellaiseen, mikä ei varsinaisesti liity opiskeluun: koulumatkoihin, välitunteihin ja hyppytunteihin. Vaikka tunnin asiat oppisi nopeammin, paikalla täytyy olla kellon soittoon. Aikataulu ei juuri jousta.

Viikko-ohjelma rytmittää etäopiskelua

“Elämä on kiireistä, kun ajan täytyy riittää kahteen urheilulajiin, opiskeluun ja vapaa-aikaan. Yleensä teemme viikko-ohjelman, sillä viikot ovat hyvin erilaisia esimerkiksi kisojen takia. Ilman sitä on vaikea pysyä kärryillä, missä pitää olla mihinkin aikaan”, kertoo Sarabellan äiti Sabrina Norlamo

Sarabella opiskelee useimpia aineita verkkokoulussa. Muutamassa aineessa on kirjalliset etäkurssit. Kirjallisilla kursseilla voi opiskella silloin, kun on aikaa perehtyä aiheeseen kunnolla – myös kesällä.

Vanhemman tukea tarvitaan

Etäopiskelu ei onnistu ilman vanhemman tukea. Erityisesti sitä tarvitaan aikataulun ja opiskelun puitteiden luomisessa.

Verkkokursseilla oppilas on enemmän yhteydessä opettajaan, mutta kirjallisilla kursseilla kysymykset kohdistuvat usein vanhemmalle, joka on paikan päällä. “Välillä joutuu pähkäilemään hankaliakin kysymyksiä, mutta se on mielenkiintoista. Samalla tulee päivittäneeksi omia, vuosikausia sitten opittuja tietoja”, Sabrina-äiti toteaa.

Etäopiskelu sopii tavoitteelliseen työhön tottuneelle urheilijalle

Norlamon mielestä etäkoulu on varteenotettava vaihtoehto urheilijalle, jolla on suuret treenimäärät ja kisamatkoja. Itsenäinen opiskelu vaatii oppilaalta ja ohjaajalta enemmän kuin lähikoulu. Halu oppia uutta ja motivoitunut mieli auttavat opiskelussa.

Sabrina Norlamon mukaan tavoitteellisesti urheilevat nuoret ovat tottuneet tiukkoihin aikatauluihin ja heillä on hyvä keskittymiskyky, josta on suurta apua opiskelussa. “Olen myös ollut huomaavinani, että urheilijat ovat usein valmiita tarttumaan uusiin haasteisiin. Etäopiskelu on yksi haaste muiden joukossa, ja oikealla asenteella se sujuu hyvin niin urheilijalta kuin ohjaavalta huoltajalta”, hän summaa.

Sarabellan toinen laji on taitoluistelu.
Sarabellan toinen laji on taitoluistelu.

Itsenäinen opiskelu vaatii enemmän oppilaalta ja ohjaajalta, mutta halu oppia uutta ja motivoitunut mieli auttavat.